Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 9 grudnia 2014

Kaczka po żydowsku

To jest rodzinny przepis mojej babci, która mieszkała przed wojną na Krakowskim Kazimierzu wśród rodzin  żydowskich i ten przepis dostała od jednej z sąsiadek. Nigdzie i nigdy nie spotkałam się z tak podaną kaczką, a szkoda bo jest pyszna!



Do przygotowania kaczki potrzebne będę:
kaczka szt. 1
czosnek 1 duża główka lub 2 małe
pieprz grubo zmielony 20 g
sól
naczynie do pieczenia kaczki w piecu'
duży garnek z wodą

Do kaczki podawane są kluseczki, które moja babcia nazywała ferfelki, do przygotowania których potrzebne będzie:

mąka ok 1/2 kg
2 lub 3 jajka
woda

Wykonanie:
Rozdrabniamy czosnek poprzez siekanie, ubijanie w moździerzu albo w rozdrabniaczu i mieszamy z grubo mielonym pieprzem.

Obrazek

Obrazek

Kaczkę nacinamy w czterech miejscach i w nacięcia wpychamy przygotowany czosnek z pieprzem

Obrazek

Obrazek

W dużym garnku zagotowujemy wodę, na wrzątek wkładamy kaczkę , którą po zagotowaniu obgotowujemy obracając 

Obrazek

W międzyczasie zagniatamy ciasto jak na makaron i z ciasta przygotowujemy takiego kształtu kluseczki podsypując je sowicie mąką

Obrazek 

Obrazek

Obrazek

Nagrzewamy piekarnik do 220 st i do nagrzanego wkładamy blachę z kluseczkami i całą mąką, którą podsypywaliśmy kluski; co jakiś czas trzeba przemieszać, żeby zrumieniły się równo

Obrazek


Następnie odlewamy z rosołu powstałego z obgotowania kaczki ok. 1/2 l (do polewania kaczki w czasie pieczenia) i na gorący rosół wsypujemy zrumienione kluseczki

Obrazek

Kluseczki co jakiś czas mieszamy następnie dosmaczamy solą, pieprzem i czosnkiem i odparowujemy rosół.
Równolegle pieczemy w piekarniku kaczkę polewając rosołem i powstającym tłuszczem, w połowie pieczenia kaczkę obrócić.
Nakłuwając widelcem sprawdzamy po ok. godzinie czy jest miękka. 

Obrazek

Obrazek

smacznego!

4 komentarze:

  1. A w którym momencie daje się sól,bo tu o niej nie ma mowy

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepraszam ...rzeczywiście. Kaczkę dzień wcześniej się soli, żeby skruszała dość mocno, bo ta sól jest do rosołu (obgotowywanie) i sama kaczka jest wystarczająco słona.

    OdpowiedzUsuń
  3. A co z rosołem? Piszesz odparować, czy ma odparować całkiem? Ile gotujemy te kluseczki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Rosołem zalewamy kluseczki, ale ok. 1/2 l zostawiamy do podlewania i polewania kaczki. Kluski szybko się zagęszczają, bo sporo w nich mąki z podsypywania przy krojeniu. Gotujemy oczywiście do miękkości...trzeba próbować! Smacznego!

    OdpowiedzUsuń