2,5 szkl. mąki
2 szkl. cukru (ja dałam 1,5)
2 całe jajka
1 szkl. oleju
1 szkl. mleka ( ja dałam serwatkę)
2 łyżki dżemu (dowolnego)
2 łyżki kakao (ja dałam 4 kopiaste, bo uwielbiam mocno kakaowe ciasta)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Powyższe składniki razem zmiksować
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Następnie 1/2 kg twarogu zmielonego
1 szkl. cukru
3 żółtka
1/2 kostki masła
cukier waniliowy
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 białka ubite na pianę (do białek zawsze daję szczyptę soli, bo lepiej się ubija!)
Utrzeć masło z cukrem, żółtkami i cukrem waniliowym, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać z pianą z białek.
Ser kłaść nieregularnie na ciasto. Nagrzać piec do temperatury 175 st C (góra dół) i pieczemy ok. godziny, a jeżeli z nawiewem to krócej. Należy wykonać próbę suchego patyczka.
Do sera można dodać bakalie jak do sernika, ale u mnie są tacy co wydłubują bakalie więc ich nie ma.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz