W tym roku moja przyprawa piernikowa składa się z:
- Cynamon,
     mielony lub kora, 40g (dałam jeden i drugi)
 - Gałka
     muszkatołowa, 15g
 - Imbir, 15 g (mielony)
 - Kardamon,
     1,5 łyżeczki (w całości bo taki mam)
 - Goździki,
     1,5 łyżeczki
 - Kolendra,
     2 łyżeczki
 - Ziele
     angielskie, 6-9 sztuk, w zależności od wielkości ziarenka
 - Pieprz kolorowy, 2 łyżeczki ziarenek, a ja dałam też zielony ok. łyżeczki.
 - Owoc
     jałowca, 5 sztuk
 - Listek
     laurowy, 2 sztuki
 - nie miałam suszonej skórki cytrynowej to dałam pomarańczową 
 - 3/4 gwiazdki anyżu
 
Przyprawy robię dużo bo będę ją używać również do pierników norymberskich i pierniczków na święta.
A skoro już mam przyprawę i miód (tym razem kupiłam gryczany) to czas nastawić piernik.
A oto składniki na Piernik długodojrzewający
1 kg mąki pszennej
3 jajka 
słoik miodu (600 g)
1 szklanka cukru 
20 dag masła można dać 3/4 kostki masła i 1/4 kostki smalcu 
3  łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1/2 szklanki mleka ja rozpuściłam w 1/2 szkl. serwatki
pół łyżeczki soli 
przyprawa korzenna do piernika
Miód, cukier i masło rozpuścić podgrzewając,
wymieszać i ostudzić. Masę przelałam do glinianego garnka, w którym zawsze leżakuje ciasto. Do chłodnej masy dodaję mąkę pszenną,
jajka i sodę oczyszczoną rozpuszczoną, oraz przyprawę i sól.  Ciasto wyrabiam łyżką drewnianą. Ciasto ma lun konsystencję i pod wpływem leżakowania trochę tężeje. Garnek obwiązałam ścierką i wstawiłam do zimnego pomieszczenia.
Koło 15 grudnia ciasto dzielę na dwie części i każdą na trzy. Piekę w wąskiej blaszce placek grubości 1 cm w temperaturze 175 st  przez 20 minut. Każdy piernik składa się z trzech placków, pierwszy przekładam powidłem, a drugi masą kakaową ( żółtka, cukier puder, masło i kakao). Po kilku dniach piernik mięknie i rozpływa się w gębie...o przepraszam w ustach 
Może skusicie się i zrobicie na te święta taki piernik? W grudniu podam przepis na pierniki norymberskie i małe pierniczki świąteczne. Zapraszam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz