Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 5 sierpnia 2012

Moje gotowanie

zupa ze świeżych ogórków

ja wszystkie zupy na bazie jarzyn robię jednakowo, Rondel z szafki dwie łyżki masła, na gaz buch jak się masło  roztopi ogórki pokrojone w grubą kostkę byle jak, podsmażam potem trochę wody duszę do miękkości. Miksuję dodaję tyle wody jaką konsystencję zupy lubię. Ja lubię gęste, bo wodę piję oddzielnie, mój M dolewa wody, bo nie lubi jak mu łyżka w zupie przyjmuje pozycję na baczność (wojsko czy co?). I dosmaczam ja np. lubię czosnek więc dodaję, mam różne suszone zielsko z ziołowego ogródka dodaję (nie pytajcie jakie, ale każdy ma swoje ulubione). Nie używam żadnych veget, jarzynek itp, ale jak ktoś musi. Sól, pieprz i dodaję serek topiony do zagęszczenia (najlepiej złoty ementaler, ale może być inny).

świeży czosnek na grillu

Główkę czosnku ze ściętym czubkiem wkładam do folii aluminiowej posypuję solą dając na górę kawałek masła. Folię zakręcam mocno i stawiam na grillu. Po upieczeniu wyciskam ząbki i smaruję nimi chlebek przypieczony nad ogniem.

żeberka z miodem na grillu

Chude żeberka kroję na pojedyncze porcje i wkładam do miski. Przygotowuję marynatę  z miodu, musztardy i  sosu sojowego. Zalewam żeberka obracając je kilkakrotnie żeby z każdej strony były posmarowanego marynatą. Wkładam do lodówki na 24 godziny. Na następny dzień pieczemy na grillu albo w piekarniku. Pyszne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz