Już kiedyś robiłam pierogi z mąki pełnoziarnistej, bo wysłuchałam w radio, że takie pierogi są lepsze dla osób chorych np. na cukrzycę. Pierogi są inne ale smaczne, ciasto musi zawierać więcej jaj i być grubsze.
Zrobiłam farsz z gotowanych ziemniaków, sera białego (ja dodałam resztki różnych serów typu koryciński), smażonej cebulki i pieprzu czarnego
Ciasto zrobiłam z ok. kilograma mąki (pszenna biała, pszenna PP i orkiszowa PP) duża łyżka masła miękkiego, trzy jajka (można więcej) i wody ile zabierze. Błędem jest podawanie ilości wody, bo to wszystko zależy od mąki
Ciasto po zagnieceniu ma mieć taką konsystencję
Tu już gotowe pierogi, które wrzucam na wrzątek i gotuję po wypłynięciu parę minut (2-3), odcedzam i przelewam wodą z kranu
Polewam smażoną cebulką na oleju !
Smacznego!
Marysiu nigdy nie robiłam pierogów z innej mąki niż pszenna, ale może czas spróbować z pełnoziarnistej. Pizzę i naleśniki robię z takiej, ale pierogów jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńJoasiu to koniecznie spróbuj, bo są inne i zdrowsze ☺
OdpowiedzUsuń