Do wykonania sera potrzebujemy 3,75 l mleka pełnotłustego, u mnie jest to mleko prosto od krowy
1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 120 ml wody jeżeli mamy wodę chlorowaną to w wodzie mineralnej i takiej też wodzie rozpuszczona 1/4 łyżeczki podpuszczki
Mleko wymieszane (przez minutę) z kwaskiem cytrynowym podgrzewamy do temperatury 32 stopni C mieszając mierzymy temperaturę. Zdejmujemy garnek z pieca i powoli wlewamy podpuszczkę... mieszamy mleko robiąc kształt ósemki w jedną i drugą stronę przez 30 sekund.
Garnek przykrywamy i musimy odczekać ok. 10 minut.
Mleko ścina się i oddziela ser od serwatki. Za pomocą odwróconej łyżki sprawdzamy przyciskając kawałek sera do brzegu garnka. Ser nie powinien być zbyt miękki, a serwatka zbyt mleczna jeżeli jest czekamy jeszcze parę minut
Długim nożem kroimy ser w kostkę (szer. 2 cm). Delikatnie mieszamy tak żeby zachować kształt kostki.
Ponownie stawiamy garnek na piecu i podgrzewamy do temperatury 43 stopni C, delikatnie mieszając w jednym kierunku.
Łyżką cedzakową wyjmujemy skrzep na durszlak, a serwatkę z powrotem wlewamy do garnka i podgrzewamy do temperatury 85 st.C. Przydają się rękawiczki jednorazowe, bo będziemy ser zanurzać w gorącej serwatce.
Odrywamy po kawałku sera moczymy w tej podgrzanej serwatce na 5-10 sek. Następnie w dłoniach rozciągamy ser i kształtujemy przez rozciąganie i znowu zanurzamy w serwatce o temp. 85 st. nadajemy kształt i układamy na talerzu.
To moje pierwsze nieudolne kulki mozarelli. I chociaż wygląd odbiega od tych kupnych to smak jest fantastyczny i od razu można serek próbować! Kawałek po lewej stronie był parę razy odkrawany i próbowany.
Miałam końcówkę własnych suszonych pomidorów w oleju z czosnkiem, bazylią i rozmarynem, pokrojony ser wrzuciłam do słoika i cudem końcówkę udało mi się sfotografować, bo smak tego sera był boski!
I znowu namawiam Was do zrobienia własnej mozarelli, bo warto. Z tego co czytałam nie musi to być mleko prosto od krowy to może być mleko pełnotłuste świeże kupowane w sklepie, ale na pewno nie UHT.
Powodzenia i smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz