W tym roku moja przyprawa piernikowa składa się z:
- Cynamon,
mielony lub kora, 40g (dałam jeden i drugi)
- Gałka
muszkatołowa, 15g
- Imbir, 15 g (mielony)
- Kardamon,
1,5 łyżeczki (w całości bo taki mam)
- Goździki,
1,5 łyżeczki
- Kolendra,
2 łyżeczki
- Ziele
angielskie, 6-9 sztuk, w zależności od wielkości ziarenka
- Pieprz kolorowy, 2 łyżeczki ziarenek, a ja dałam też zielony ok. łyżeczki.
- Owoc
jałowca, 5 sztuk
- Listek
laurowy, 2 sztuki
- nie miałam suszonej skórki cytrynowej to dałam pomarańczową
- 3/4 gwiazdki anyżu
Przyprawy robię dużo bo będę ją używać również do pierników norymberskich i pierniczków na święta.
A skoro już mam przyprawę i miód (tym razem kupiłam gryczany) to czas nastawić piernik.
A oto składniki na Piernik długodojrzewający
1 kg mąki pszennej
3 jajka
słoik miodu (600 g)
1 szklanka cukru
20 dag masła można dać 3/4 kostki masła i 1/4 kostki smalcu
3 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1/2 szklanki mleka ja rozpuściłam w 1/2 szkl. serwatki
pół łyżeczki soli
przyprawa korzenna do piernika
Miód, cukier i masło rozpuścić podgrzewając,
wymieszać i ostudzić. Masę przelałam do glinianego garnka, w którym zawsze leżakuje ciasto. Do chłodnej masy dodaję mąkę pszenną,
jajka i sodę oczyszczoną rozpuszczoną, oraz przyprawę i sól. Ciasto wyrabiam łyżką drewnianą. Ciasto ma lun konsystencję i pod wpływem leżakowania trochę tężeje. Garnek obwiązałam ścierką i wstawiłam do zimnego pomieszczenia.
Koło 15 grudnia ciasto dzielę na dwie części i każdą na trzy. Piekę w wąskiej blaszce placek grubości 1 cm w temperaturze 175 st przez 20 minut. Każdy piernik składa się z trzech placków, pierwszy przekładam powidłem, a drugi masą kakaową ( żółtka, cukier puder, masło i kakao). Po kilku dniach piernik mięknie i rozpływa się w gębie...o przepraszam w ustach
Może skusicie się i zrobicie na te święta taki piernik? W grudniu podam przepis na pierniki norymberskie i małe pierniczki świąteczne. Zapraszam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz